Лого на Българска Асоциация по Фийлд Таргет

меню
НАЧАЛО
ФОРУМ
ФИЙЛД ТАРГЕТ
ПН. БЕНЧРЕСТ
ГАЛЕРИЯ
ИНФОРМАЦИЯ
край на менюто

последни теми във форума
край на последни теми във форума

мишена  Фиийд Таргет

История на Фийлд Таргет

Рожденната дата на спорта Фийлд Таргет е 7-ми Септември 1980 год. Фийлд Таргет представлява игра наподобяваща симулация на лов. Състезанията се правят с изключително прецизни въздушни пушки , а мишените са различни силуети на малки животни като зайци , катерици , птици и др.

Спорта се е зародил в един типичен есенен ден в Съсекс , Англия. Въпреки мразовития ден над 100 стрелци от целият южен регион на Обединеното Кралство се събрали да премерят сили в новата игра. Правилата на първата среща били съвсем опростени - да се определи дистанцията до мишената , да се настрои оптическият мерник така че да компенсира пада на оловният проектил ( куршум ) и да се стреля с въздушната пушка по хартиена мишена сложена до силуета на животното.

Днес правилата остават също толкова прости, но участниците са облагодетелсвани от техническият напредък за последните 30 години. Има хиляди ентусиасти с пневматично оръжие по света практикуващи този спорт , но все още най голям интерес и традиции има в Съединените Щати ( USA ) и Обединеното Кралство ( UK ).

Днешните мишени за Фийлд Таргет са конструирани от стомана с дебелина около 3 милиметра, наподобяващи в пълен размер силуета на някое дребно животинче което може да бъде ловувано с въздушна пушка.

Мишена Фийлд Таргет - заредена Мишена Фийлд Таргет - паднала

Тези силуети на животни имат кръгъл отвор в средата наречен убойна зона зад която стои специална пластина оцветена в сигнален жълт цвят. Задачата на стрелеца е да уцели именно тази убойна зона като по този начин ще накара пластината да се премести назад което ще задейства механиката на мишената и цялата мишена ще се наклони назад със подобаващо хлопване като по този начин покаже че животното е уцелено. Пропуск при стрелба към мишената ще донесе единствено и само съжаление за стрелеца.

На следващата снимка може да се види самото устройство на мишена за Фийлд Таргет

Съвременните състезателни мишени са направени така че да бъдат събаряни само при директно попадение в убоойната зона. Например ако стрелеца уцели ръба на убойната зона и проектила се пръсне и част от него удари пластината - мишената няма да падне и няма да донесе точка. Този тип мишени много лесно може да бъде презареден като за целта се използва специално здраво и тънко въже с което падналата мишена се връща в първоначалното си положение. Първоначалната убойна зона е била с диаметър от 2 инча (около 5 сантиметра) , но след подобравяне на стрелковите умения на спортистите този диаметър е намален и днес може да видите мишени с убойна зона от 15 милиметра - оставяйки почти нищожно поле за грешка.

Мишените са разположени на произволна дистанция между 10 и 50 метра , като едно от предизвикателствата към стрелците е именно да може да определи точното разстояние от позицията за стрелба до целта (на такива състезания се забранява използването на лазерни уреди за измерване на дистанция). Тенденциите днес са мишените на животните да бъдат разполагани по същият начин както бихме ги видели в естестваната им среда - например птиците да са на клона на някое дърво , зайците да се крият в храстите, а катеричките да се хранят около дърветата. Единственото изискване към поставяне на мишените е убойната зона да се вижда ясно от поне една от стрелковите позиции (прав, от коляно и седнал) , разбира се това може да не бъде най предпочитаната позиция за стрелба от участниците!

Всеки път когато мишената е уцелена и падне състезателят получава 1 точка, ако пропусне не получава нищо. Обикновенно мишените се поставят в коридори , като броят им във всеки коридор е между 1 и 3. На стрелковите позиции в началото на всеки коридор се отбелязва с флагчета и ленти зоната в която състезателят може да се прицелва към мишените за даденият коридор. Състезателите имат право да местят дулото на въздушната пушка само в очертанията на коридора - правило което понякога може да усложни много един обикновен изстрел на пръв поглед. Състезателите могат да използват няколко позиции за стрелба както беше описано по горе - прав , от коляно и седнал , като повечето предпочитат последната. При тази позиция краката се прибират стабилно до гърдите и колената се използват като стабилен триножник. Участниците стрелят по тройки като единият стреля , вторият пише резултата а третият презарежда мишените , за да се преместят на следващият коридор трябва и тримата участници да са стреляли по мишените на текущия.

Ето снимки на различните позиции при стрелба - прав , от коляно , седнал:

Прав От коляно Седнал

Както споменахме по рано критичен момент във състезание по Фийлд Таргет е правилното определяне на разстоянието от стрелеца до мишената. По време на полета си оловният проектил има спад и траекторията му е с форма на парабола. Това означава че на различните разстояния трябва да правим корекция в оптичните прибори за да можем да уцелим мишената - дори и минимална грешка може да доведе до пропуск.

Всичките стрелци използват оптически прицели , и почти всички ги използват за определяне на разстоянието до мишените. Именно за това е важно да се използват оптични прибори с голямо увеличение и въпреки че увеличения от 4 до 12 са добри за начално ниво повечето от ветераните използват прибори с увеличения до 32 и повече. За да определи разстоянието до целта със оптичният прибор стрелеца върти настройката на паралакса докато желаната цел стане кристално ясно в обектива. Въпросната настройка на паралакса е с гравирана скала в метри или ярдове и по този начин стрелеца може да прецени дистанцията до мишената. След това повечето стрелци връщат увеличението на по малка стойност - наприер от 6 до 12 и правят съответните корекции в оптичните прибори , много малко от стрелците предпочитат да правят корекциите на око като се целят по нагоре или наляво и надясно от убойната зона - повечето правят директно настройки на самата оптика и предпочитат да целят центъра на убойната зона.

Въпреки че има състезания по Фийлд Таргет както за въздушни пушки , така и за въздушни пистолети , за момента тези с пушките се радват на по голям интерес. Има два основни класа въздушни пушки - първият е пружинно-бутални. Всяка пружинна пушка с откат може да бъде причислена към буталният клас. Този клас е чудесен начин да се привлекат млади стрелци към спорта тъй като цената на таква пушка заедно със оптическият прицел и крепежните елементи за него може да се закупи за сумата от 300-400лв. Дори с това оборудване може да се явите на състезание , да се забавлявате и да бъдете напълно конкурентни в този клас.

Вторият клас въздушни пушки включва в себе си всички технологични постижения в пневматичното оръжие днес. Тук се включват компресионните както и много популярните напоследък пушки тип PCP ( pre-charged pneumatic - произнася се Пи-Си-Пи или Пе-Це-Пе в български вариант ) . Действието и на двата вида е много подобно - разликата е само в зареждането , а именно че при компресионните зареждате на всеки изстрел , докато при ПЦП зареждате и после имате между 20-150 изстрела в зависимост от резервоара с въздух.ПЦП пушките стрелят със със същата или по висока скорост от пружинните , освен това имат и още едно голямо предимство - те са напълно безоткатни. Това означава че стрелеца може да види попадението си в момента на самият изстрел и веднага да разбере накъде да направи корекциите в следващият си изстрел ако не е уцелил. На състезателите е разрешено да използват който калибър искат от изброените (.177 / 4.5мм , .22 / 5.5мм, .25 / 6.35мм ) , като повечето от тях използват .177 / 4.5мм. Причината за това предпочитание са няколко , на първо място масата на тези проектили е по малка и те летят на по висока скорост - от което следва че имат по изправена траектория до 50 метра. По малкият размер на проектилите също така има предимство и при поразяването на убойна зона с по малки диаметри, например проектил с калибър 4.5мм дори и леко изместен от центъра все пак ще отбележи точка в мишена с убойна зона 15мм - за разлика от 5.5мм или още повече 6.35мм.

Спортът Фийлд Таргет е бил пренесен от Англия (UK) в Съединените Щати (USA) и пъвоначално е бил практикуван от някоко малки клуба разпръснати в различните щати. След като все повече стрелци са се присъединявали към братството на импровизираните "ловци" се е появила нуждата от създаване на национална организация за развитие на спорта. В следствие на това през 1987 година е била създадена Американската Асоциация по Фийлд Таргет ( American Airgun Field Target Association - AAFTA).

Тук ще ви покажем няколко снимки от състезания по Фийлд Таргет в България , за да добиете престава за терена , мишените и екипировката на състезателите:

Фийлд Таргет Полигон Участници в състезанието Обща снимка от национална среща в Узана - Септември 2008 год.

Едно от удоволствията на спорта Фийлд Таргет е че няма ограничение в броя на участниците и клубовете както и в екипировката за състезанията. Единствено трябва да следвате основните напътствия за да прекарате един чудесен "ловен" ден с вашата въздушна пушка. Пробвайте и Вие - като нищо ще се окажете пристрастени стрелци като нас!

Статията е преведена от CDman , направени са някои корекции спрямо Българските правила в тази дисциплина , оригиналният документ написа от Джон Кларк можете да намерите тук


коментирай във форума
спонсори

websol4.net
koelnet.com
край на спонсори

новини
край на новини

връзки

www.nifta.com
www.aafta.org
www.bfta.net
край на връзки

© 2008 by CDman    
 We recommend a MultiPowUpload flash file upload control